023-5254652
Bijl Radiateuren is gespecialiseerd in revisie en reparatie van normale en specialistische radiateuren, waaronder radiateuren gemaakt van koper.

Deze speciale radiateuren komen vooral voor in klassieke auto’s en oldsmobiles.

Omdat deze radiateuren niet meer gemaakt worden, wil het ook voorkomen dat Bijl Radiateuren een compleet nieuwe radiateur moet maken.

Ook dit doen wij on onze eigen gespecialiseerde werkplaats.

Wilt u meer weten of een offerte aanvragen? Maak dan gebruik van ons contactformulier of offerteformulier.

Het Ambacht

Het reviseren van radiateuren is een ambacht dat al decennia lang door ons wordt beoefend. Om een beeld te geven van dit ambacht hebben wij in het kort het proces voor u beschreven:

  1. Op het moment dat de radiateur wordt ontvangen wordt er beoordeeld of dat deze in aanmerking komt voor schoonmaak of dat het blok in zijn geheel gereviseerd en/of vervangen moet worden. Ook wordt bepaald of het blok van Aluminium is of dat het van koper is gemaakt.
  2. Als het blok gereviseerd moet worden, dienen de kappen met aansluitpunten te worden verwijderd, bij veel modellen zijn deze vast gesoldeerd aan het blok, en dienen dus gedesoldeerd te worden. Het blok wordt op zijn kant gezet, verhit en de tin-legering wordt verwijderd. Deze restanten worden gerecycled en tot nieuwe soldeerstaven verwerkt. In het geval van plastic kappen worden de lijm, klemmen en clips verwijderd zodat ook hier uiteindelijk het kale blok overblijft.
  3. We zijn nu achtergebleven met de losse kappen en het middenblok (de kern). die laatste moet in 90% van de gevallen vervangen worden. Een vervangend blok wordt ingezet op de plaats waar het oude blok zat.
  4. De kappen worden nu nagekeken en indien noodzakelijk, vervangen, hetzelfde geldt voor eventuele pakkingen en afdichtingen.
  5. Als de kappen zijn gereviseerd of vervangen worden deze nu op de oorspronkelijke manier vastgezet op het blok. Dit kan met solderen of met klemmen, clips en lijm. Solderen heeft over het algemeen de voorkeur daar dit het best bestand is tegen lekken.
  6. Als de radiateur klaar is wordt deze getest in een waterbassin met luchtdruk om de integriteit te testen. Zo verlaten al onze radiateuren onze werkplaats lekvrij en met een jaar garantie.

Het lijkt zo simpel, maar dit ambacht is zeldzaam in Nederland. Wij zijn er trots op dat wij de kennis en kunde nog in huis hebben en hopen dit nog jaren te mogen doen.